06 52 41 44 05 info@miekekuiper.nl

Boek 50 jaar

Boek 50 jaar!

Wauw! Het is gelukt! Vijftig vrouwen van vijftig jaar. Gefotografeerd en hun verhaal geschreven. Wat een enorme klus was het, maar wat was het leuk!

Hoe is het boekje tot stand gekomen?

Een aantal maanden voorafgaand aan mijn vijftigste verjaardag had ik zin om, naast mijn fotografie-opdrachten, iets voor mijzelf te maken, een eigen fotoproject.

Maar wat?

Nu heb ik, net als veel van mijn leeftijdsgenoten, nogal last van wakkere nachten. Soms kan zo’n nacht wel lekker zijn; ik kom dan vaak op de meest goede ideeën. Tijdens zo’n wakkere nacht heb ik bedacht, dat ik iets wil doen met het getal 50. Via een aantal verschillende ideeën en weken van bezinning en bezinking ben ik uiteindelijk beland bij vijftig vrouwen, die geboren zijn in hetzelfde jaar als ik.

Maar hoe?

Hoe kom ik aan vijftig vrouwen? Dat bleek veel makkelijker, dan ik vooraf had bedacht. Ik had een paar vriendinnen, die van hetzelfde geboortejaar zijn, ik had drie leeftijdsgenoten gevonden tijdens een reünie van de Pabo en een collega had een vijftig jarige moeder. Toen begon het te lopen. Want al die vijftig jarigen kenden weer andere vijftigers. Een nichtje, een collega, een vriendin of een schoonzus. Binnen een week of drie had ik er meer dan dertig vrouwen die mee wilden werken. En iedereen was zo enthousiast! Langzamerhand ontstond het idee om de foto’s te bundelen in een boekje; een uniek boekje met vijftig vrouwen van vijftig jaar.

En daarna?

Toen ben ik op zoek gegaan naar “speciale” vrouwen. Dat was nog best lastig. Maar het is gelukt! En tijdens het kijken en lezen in dit boekje zal je ze tegenkomen: een tweeling, drie nichtjes, een geestelijk gehandicapte vrouw, drie vrouwen van buitenlandse komaf, twee lichamelijk gehandicapten, twee hartsvriendinnen en als klap op de vuurpijl: drie bekende Nederlandse vrouwen.

En wat nog meer?

Bij elke foto wilde ik ook een stukje tekst schrijven. Het leek me leuk om te lezen dat elke vrouw een ander levensverhaal heeft, maar dat er ook zoveel overeenkomsten zijn.Maar hoe schrijf je zo’n stukje tekst?
In het blad Vrouw van de Telegraaf las ik het artikel “Hoera, ik word 50!” van Sabine Leenhouts. Ik heb haar benaderd, ze wilde graag meewerken aan mijn project en bovendien heeft zij een format bedacht waarmee ik aan de slag kon met de teksten. Ik schrijf graag teksten en met hulp van Sabine lukte het mij om vijftig verhalen te schrijven!

Nog meer hulp?

Ja, ik heb ook hulp van mijn nicht gekregen. Zij is lerares Nederlands geweest en heeft voor mij alle teksten nagekeken. Ook mijn vriendinnetje Christina heeft geholpen met de laatste hand aan de teksten. En dan natuurlijk Sabine van Winsen van De Grafische Keuken. Toen alle foto’s klaar waren, alle teksten waren geschreven, nagekeken en goedgekeurd door iedereen, is zij aan de slag gegaan met de vormgeving. Dan wil ik ook Frank Veenstra nog noemen. Hij is van drukkerij Johan Enschede, hij heeft het drukken verzorgd en mij geholpen met het opzetten van de onlineversie van dit boekje. Ik ben ontzettend blij met alle hulp die ik heb gekregen en wil iedereen dan ook heel erg bedanken.

Mijn jubileumjaar was door dit project onvergetelijk. Ik heb er echt zo’n ontzettend leuk jaar door gehad. Ik heb bij elke foto-afspraak iemand leren kennen die in dezelfde levensfase zit als ik. En dat schept een band. Het was keer op keer een hele leuke ontmoeting! Bedankt lieve vijftigers voor jullie medewerking. Dankzij jullie heb ik dit boekje kunnen realiseren en ik ben er hartstikke trots op!